top of page

Nafaka Kaldırılabilir mi? Nafakanın Azaltılması (İndirimi-Kaldırılması) Davası

  • Yazarın fotoğrafı: Arzu Eda Çömezoğlu
    Arzu Eda Çömezoğlu
  • 2 Haz 2024
  • 2 dakikada okunur

Nafaka kaldırılabilir mi, nafakanın azaltılması, nafakanın düşürülmesi davası, nafakanın kaldırılması davası

Boşanma süreci sonrasında verilen nafaka, zamanla tarafların ekonomik durumlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle gözden geçirilmesi gereken bir konu olabilir. Nafaka ile ilgili hukuki destek arayanlar için bu yazımızda, nafakanın kaldırılabilir mi veya azaltılabilir mi gibi merak edilen sorulara yanıt veriyoruz.



Nafaka Çeşitleri Nelerdir?


  1. Tedbir Nafakası: Boşanma davası öncesinde veya esnasında talep edilebilen, ekonomik olarak daha iyi durumda olan eşin, olmayan eşe ödediği nafaka türüdür.

  2. Yoksulluk Nafakası: Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça ödenen nafakadır.

  3. İştirak Nafakası: Müşterek çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan eşin, velayet hakkı kendisine bırakılan eşe çocuğun giderleri için yaptığı ödemedir.

  4. Yardım Nafakası: Kendisine nafaka ödenmemesi durumunda yoksulluğa ve zarurete düşecek aile bireylerine ödenen nafaka türüdür.


Nafaka ve türleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Nafaka Nedir? Nafaka Nasıl Belirlenir? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.



Nafaka Sona Erer mi? Nafakanın Kendiliğinden Sona Erdiği Durumlar


Türk Medeni Kanunu'nun 176. maddesine göre, nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden sona erer.


Nafaka borçlusunun yeniden evlenmesi nafakayı ortadan kaldırmaz. Ancak, ekonomik koşulları değişmiş ise bu durumda nafakanın kaldırılması veya azaltılması davası açılabilir.



Nafakanın Kaldırılması veya Azaltılması Mümkün mü? Nafakanın Kaldırılabileceği veya Azaltılabileceği Durumlar


Nafaka alacaklısı eşin yeniden evlenmeyip, bir kişiyle fiilen evli gibi yaşaması halinde ise hakkın kötüye kullanılması durumu gündeme gelebilir. Bu halde yoksulluk nafakasının kaldırılması söz konusu olabilir.


Yoksulluk nafakasına hükmedildikten sonra nafaka borçlusu veya alacaklısının mali durumunun değişmesi halinde, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talep edilebilir. Örneğin nafaka borçlusunun gelirinde ciddi bir düşüş yaşanabilir ya da daha önce çalışmayan nafaka alacaklısı çalışmaya başlamış olabilir.


Nafaka alacaklısının haysiyetsiz hayat sürmesi durumunda da nafakanın kaldırılabileceğine hükmedilmiştir. Bu davranışlara nafaka alacaklısının uyuşturucu kullanması, alkol veya kumar bağımlısı olması, genel ahlaka aykırı bir meslekle uğraşması örnek olarak verilebilir.



İştirak Nafakasının Kaldırılması veya Azaltılması Mümkün mü?


İştirak nafakası, lehine nafaka hükmedilen çocuğun 18 yaşını doldurması yani ergin olmasıyla sona erer. Ancak 18 yaşını dolduran çocuğun eğitimi devam ediyorsa, ebeveynlerin yükümlülükleri de devam eder. Bu eğitim giderlerinin karşılanması için ödenecek nafaka iştirak nafakası değil, yardım nafakasıdır.


İştirak nafakasına hükmedildikten sonra nafaka yükümlüsü veya nafaka alacaklısının sosyal ve ekonomik koşullarının, ya da lehine nafaka hükmedilen çocuğun gereksinimlerinin değişmesi mümkündür. Bu durumda mahkemeye başvurularak nafakanın azaltılması veya kaldırılması yönünde talepte bulunulabilir.


Anlaşmalı Boşanmada Hükmedilen Nafakanın Azaltılması

Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için nafaka konusunda da anlaşma sağlamaları gerekmektedir. Tarafların protokolde nafaka talep edip etmediklerini, ediyorlar ise nafaka yükümlüsü ve alacaklısının kim olduğunu, miktarını belirlemelidir.


Bu durumda nafakanın indirilmesi veya kaldırılması için tarafların ekonomik ve sosyal durumlarında ciddi bir değişiklik olması gerekir.



Nafakanın Kaldırılması/Azaltılması Davası


Nafakanın kaldırılması/azaltılması davası, nafaka miktarının yeniden belirlenmesi ya da kaldırılması için açılan bir davadır. Bu dava için aşağıdaki adımlar izlenir:


  1. Durumun değerlendirilmesi: Nafaka borçlusu veya alacaklısının ekonomik durumunda meydana gelen değişikliklerin tespiti gerekmektedir.

  2. Dava dilekçesi hazırlanması: Nafakanın azaltılması veya kaldırılması talebiyle ilgili olarak detaylı bir dilekçe hazırlayarak mahkemeye sunulmalıdır.

  3. Mahkemeye başvuru: Dava dilekçesi ile birlikte gerekli belgeler mahkemeye sunulur ve dava süreci başlatılır.

  4. Mahkeme kararı: Mahkeme, tarafların ekonomik durumlarını değerlendirilerek nafakanın kaldırılması, azaltılması veya mevcut durumda bırakılması yönünde karar verir.



Nafakanın Kaldırılması veya Azaltılma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme


Nafakanın kaldırılması veya azaltılması davasında görevli ve yetkili mahkeme, davalının yerleşim yerindeki aile mahkemesidir.



Nafaka hakkında daha fazla bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz.



bottom of page